Skąd pochodzi nazwa orzech włoski?
Wbrew pozorom nazwa orzech włoski nie wzięła się od kraju Włochy. Orzechy przywędrowały do nas z południa, a dokładnie z terenów południowej Rumunii. Rejon ten nazywany jest Wołoszczyzną. Stąd na początku orzechy były nazywane orzechami wołoskimi. Z biegiem lat nazwa była upraszczana i ostatecznie przystało na orzechach włoskich.
Jak rośnie orzech włoski?
Orzechy włoskie rosną na drzewach, które mogą dorastać do 30 metrów wysokości. Zanim drzewo orzechowe po raz pierwszy wyda owoce musi minąć kilka lat, a zbiory mogą się różnić z roku na rok. Orzechy włoskie nie rosną na drzewie w skorupie, którą znamy, ale są otoczone zieloną skorupą zewnętrzną. Orzechy dojrzewają we wrześniu. Gdy tylko orzech dojrzeje, zielona zewnętrzna łupina pęka i orzechy stopniowo spadają z łupiny na ziemię. Podczas zbioru dużych ilości orzechów włoskich stosuje się dmuchawy do zasysania orzechów i usuwania pozostałości zielonej łupiny.
Jak przetwarzane są orzechy włoskie?
Następnym krokiem po zebraniu orzechów włoskich jest ich umycie i wysuszenie. Orzechy należy suszyć w suchym, przewiewnym miejscu w temperaturze 20 do 25°C. Ważne jest, aby były regularnie mieszane podczas procesu suszenia. Po wysuszeniu można je wykorzystać w wielu różnych produktach. Orzechy włoskie należy przechowywać przechowywać w miejscu o niskiej wilgotności w temperaturze od 10 do 18°C.
Do czego najczęściej wykorzystywane są orzechy włoskie?
Orzechy najczęściej wykorzystywane są jako składnik ciast, babeczek, ciasteczek i baklawy. Są również idealnym dodatkiem do sałatek, gotowanych warzyw, produktów pełnoziarnistych i hummusu. Część naszych klientów preferuje również chrupanie prosto z paczki. Nie zapominajmy, że orzechy włoskie to superfood, poniżej wymienimy niektóre z ich najważniejszych zalet.
Właściwości odżywcze orzechów włoskich.
Oprócz świetnego smaku dostarczają wiele ważnych składników odżywczych, można powiedzieć, iż jest to najzdrowszy orzech. Tylko 14 połówek orzecha włoskiego dostarcza aż 18 gramów dobrego tłuszczu, 4 gramy białka, 2 gramy błonnika i prawie 50% dziennego zapotrzebowania na mangan. Mangan to minerał, który wspiera zdrowe kości i jest potrzebny do produkcji kolagenu i gojenia się ran. Orzechy włoskie zawierają również przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne, pomagają chronić przed progresją raka, chorób serca i chorób neurodegeneracyjnych.
Orzechy włoskie mogą korzystnie wpływać na zdrowie mózgu.
Spożywanie orzechów włoskich może pomóc spowolnić spadek funkcji poznawczych u osób starszych, wynika z badania opublikowanego w 2020 r. w The American Journal of Clinical Nutrition. Chociaż orzechy włoskie nie miały wpływu na funkcje poznawcze zdrowych osób, rezonans magnetyczny mózgu pokazał, że orzechy mają większy wpływ na osoby o wyższym ryzyku, w tym nałogowych palaczy i tych z niższymi wyjściowymi wynikami testów neuropsychologicznych.
Orzechy włoskie odgrywają rolę w regulacji wagi.
Badani otrzymywali koktajle zawierające orzechy włoskie przez pięć dni, mieszkając w kontrolowanym ośrodku badań klinicznych. Dodatek orzechów włoskich zmniejszył uczucie głodu i poprawił regulację apetytu. Naukowcy twierdzą, że wpływ orzechów włoskich na uczucie sytości może wynikać ze zmian w ośrodkowym układzie nerwowym, które wpływają na sygnały żywieniowe. Włączenie tych orzechów do swojej diety może pomóc w ograniczeniu ryzyka otyłości.
Kliknij tutaj, aby kupić orzechy włoskie od Your Taste!
Źródło: Bulló M, Juanola-Falgarona M, Hernández-Alonso P, Salas-Salvadó J. Nutrition attributes and health effects of pistachio nuts. Br J Nutr. 2015 Apr;113 Suppl 2:S79-93. doi: 10.1017/S0007114514003250. PMID: 26148925.
Dodaj komentarz