Orzechy piniowe w kuchni – czyli domowe, włoskie pesto

Jak zrobić idealne pesto i czym różni się od tego w sklepie?

Czym jest pesto?

To zielony, wszechstronny sos wywodzący się z Genui we Włoszech. Możesz dodać go do makaronu, ryżu, ryb, mięs, na kanapkę oraz zapiec w cieście francuskim. Tradycyjne pesto uciera się używając moździerzy, ale spokojnie, wasz mikser również dobrze się tu sprawdzi!

Jaka jest różnica pomiędzy pesto kupnym a domowym?

Pesto ze sklepu zawiera wiele konserwantów oraz wzmacniaczy smaku a to właśnie ich powinniśmy unikać! Robiąc ten sos samodzielnie kontrolujesz jakość składników. Masz pewność, że zawiera ono świeży czosnek i bazylię, dobrej jakości ser oraz oliwę z oliwek. Możesz też modyfikować przepis według własnego uznania. Jeśli chcesz by twój sos miał bardziej serowy smak, dodaj więcej sera! Uważasz że orzechów pinii jest zbyt mało? Śmiało dosyp więcej.

Czego potrzebujesz do zrobienia pesto?

Nie musisz mieć żadnych wymyślnych sprzętów kuchennych. Do zrobienia pesto wystarczy sam mikser! Oprócz tego zaopatrz się również w czosnek (1 ząbek), świeże liście bazylii (100g), parmezan (100g), oliwę z oliwek (150 ml), sól oraz prażone orzechy piniowe (30g). Orzechy piniowe możesz kupić tutaj za pośrednictwem naszej strony internetowej.

Jak praży się orzechy?

Na naszym blogu pojawił się cały artykuł poświęcony prażeniu orzechów oraz nasion. Wszystko co musisz wiedzieć przeczytasz tutaj.

Co dalej? Przepis krok po kroku

Do miksera wrzuć obrany ząbek czosnku oraz uprażone orzechy pinii, po kilku sekundach blendowania przełóż masę do osobnej miski. Teraz czas na bazylie! Nie blenduj wszystkich liści naraz, w przeciwnym wypadku ucierpi na tym konsystencja twojego sosu! Zrób to na dwie lub trzy krótkie tury od 2 do 5 sekund, dodając szczyptę soli. Całą rozdrobnioną bazylię razem z wcześniejszą masą wrzuć ponownie do miksera dodając starty parmezan. Miksuj dalej, a gdy uzyskasz jednolitą konsystencję zacznij stopniowo dodawać oliwę z oliwek. I gotowe! Szybko prawda?

Jak przechowywać samodzielnie zrobione pesto?

Gotowy sos przełóż do słoika lub innego szczelnego naczynia. Trzymaj je w lodówce przez maksymalnie tydzień, chodź przypuszczamy że gdy twoi domownicy go spróbują, bardzo szybko zniknie i nie będziesz musiał myśleć o jego przechowywaniu!

Pozostaje nam tylko życzyć ci SMACZNEGO!

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pesto

1 reply on “Orzechy piniowe w kuchni – czyli domowe, włoskie pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *