Jakie produkty można prażyć?
Wszystkie! Prócz wielu rodzajów orzechów możesz śmiało sięgnąć po nasiona takie jak pestki dyni, słonecznik czy sezam. Najczęściej jednak w domowej kuchni wykorzystuje się prażone orzechy pinii, laskowe, włoskie oraz nerkowce.
Na czym polega prażenie orzechów?
Jest to obróbka termiczna mająca na celu wydobycie głębszego smaku i aromatu z naszych produktów. Podczas tego procesu orzechy stają się lżejsze, dzieje się to za sprawą utraty wody, zmienia się również ich stosunek wartości odżywczych. Podczas gdy waga spada, wraz z nią obniża się zawartość białka a zawartość tłuszczu rośnie.
Jak prażyć na patelni?
To bardzo łatwe! Wybrane orzechy lub nasiona wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnie, ciągle potrząsając i mieszając. Dzięki temu produkt będzie równomiernie wyprażony. To jest chwila, gdy musisz zaufać swoim zmysłom kulinarnym i samemu zdecydować kiedy zdjąć orzechy z patelni. Po czym możesz poznać że już nadszedł ten moment? Będą one pięknie zarumienione a twoja kuchnia wypełni się smakowitym, aromatycznym zapachem.
Jak prażyć w piekarniku?
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180° i przygotowania blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wybrane orzechy lub nasiona wysyp w taki sposób by się nie stykały i pozostaw w piekarniku na około 5 – 7 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw produkt do ostygnięcia, w tym czasie rozkoszuj się, unoszącym się w powietrzu aromatem.
Czego nie robić przy prażeniu orzechów?
Pod żadnym pozorem nie zostawiaj ich bez opieki! Gdy zbyt długo pozostawisz je w rozgrzanym piekarniku lub na patelni staną się gorzkie i suche.
Do czego wykorzystać prażone orzechy?
Masz nieograniczone możliwości! Klasycznie do ciast, tortów, ciasteczek lub w bardziej niekonwencjonalny sposób, robiąc na ich bazie wytrawne sosy. Możesz też dorzucić prażone orzechy i nasiona do sałatki, zarówno tej na słono jak i owocowej w słodkim stylu.
Dodaj komentarz