Chleb z suszoną śliwką i sezamem – Do koszyka wielkanocnego i na każdą okazje!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a w raz z nią święcenie koszyków oraz śniadanie wielkanocne!

Z tej okazji przygotowaliśmy dla was przepis na chleb pszenno-żytni z suszonymi śliwkami i sezamem. Niezawodny na stole zarówno przez cały rok, jak i w okresie świątecznym. Idealnie sprawdzi się w koszyku wielkanocnym podczas święcenia, a potem jako główny dodatek do jajka wielkanocnego!

Jakich składników potrzebujesz?

Przygotuj: 200ml wody (koniecznie letniej), 10g mokrych drożdży, łyżeczkę miodu, 200g mąki pszennej, 200g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, sezam łuskany którym posypiesz swój chleb oraz najważniejszy składnik! Śliwki suszone około 100g – 200g według twojego uznania.

Jakie korzyści stoją za dodaniem śliwek do twojego chleba?

Suszone śliwki, w przeciwieństwie do reszty składników zawierają wiele witamin, minerałów oraz właściwości prozdrowotnych. Dodając je do wypieków dostarczasz swojemu organizmowi witaminy: A, C, E, K, B6 i minerały takie jak: wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Chleb z dodatkiem tego owocu pomoże ci utrzymać prawidłową prace układu pokarmowego oraz usunie nadmiar wolnych rodników z twojego organizmu.

Przepis krok po kroku

Zalej rozkruszone drożdże wodą dodając miód i wymieszaj. Dosyp mąkę połączoną wcześniej z solą i zacznij wyrabiać. Ciasto zagnitaj ręcznie około 10 minut, co jakiś czas dodając kilka śliwek. Po tym czasie masę uformowaną w kulkę przykryj ściereczką lub zawiń folią, odstawiając na 3 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie, dodaj olej ponownie wyrabiając masę przez około 10 minut. Przygotuj formę wysypując ją mąką, po przełożeniu do niej ciasta została jedynie sprawa dekoracji! My proponujemy posypać górę chleba sezamem łuskanym, jednak jest tu całkowita dowolność! Teraz przechodzimy do kwestii pieczenia, formę włóż do zimnego piekarnika i nastaw go na 200 stopni, czas pieczenia to 50 minut.

Teraz pozostaje nam jedynie życzyć wam smacznego oraz wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!

Źródło: Furchner-Evanson A, Petrisko Y, Howarth L, Nemoseck T, Kern M. Type of snack influences satiety responses in adult women. Appetite. 2010 Jun;54(3):564-9. doi: 10.1016/j.appet.2010.02.015. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20206217.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *