Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami!
Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne mazurki o kruchym cieście z płatków migdałów i czekoladą deserową. Z pewnością zaskoczysz Swoją rodzinę wyjątkowymi mazurkami świątecznymi w miniaturowej wersji!
Czego potrzebujesz?
Przygotuj: metalową lub sylikonową formę na babeczki, 200g mąki pszennej, 100g płatków migdałów, 150g zimnego masła, 3 łyżki cukru, 1 żółtko (rozmiar jajka: M), 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18%.
Przepis krok po kroku.
Na początku zmiel swoje płatki migdałów by konsystencją przypominały mąkę. Do nich dodaj resztę suchych produktów i ucieraj z masłem. Kiedy masa będzie jednolita dołóż żółtko jajka i łyżkę śmietany, zagniatając przez 10 minut. Następnym krokiem jest wsadzenie ciasta owiniętego folią spożywczą do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj oraz wytnij kółka o większej średnicy niż twoje foremki. Zostało tylko ułożyć je w foremkach i uformować palcami ich kształt. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) na 15 minut.
Czekoladowa masa na wierzch mazurków!
Kiedy spody od twoich mazurków będą się studzić tobie została już tylko kwestia dekoracji! My proponujemy czekoladową polewę. Do małego garnka włóż 4 łyżki masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 4 łyżki cukru. Następnie zacznij podgrzewać na słabym ogniu cały czas mieszając. Gdy upewnisz się, że masa jest jednolita i nie ma żadnych grudek, śmiało wylej ją wierzch swoich mazurków! Tak przygotowane mazurki możesz ozdobić czym tylko zapragniesz! Tutaj z pomocą przychodzą płatki migdałów, które wykorzystaliśmy do pieczenia. Wyśmienicie sprawdzą się w roli dekoracji! Możesz wykorzystać również inne orzechy, zarówno w całości jak i posiekane w formie posypki.
Dodaj komentarz