Owoce kandyzowane w kuchni! – Przepis na babkę wielkanocną

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią śniadanie wielkanocne!

Co położyć na stół w ten wyjątkowy dzień pełen przysmaków? Czym zachwycić swoją rodzinę i sprawić by czas spędzony przy stole był niezapomniany? Zostań z nami i dowiedz się jak upiec tradycyjną, domową babkę wielkanocną z kandyzowaną papają i ananasem!

Czego potrzebujesz do zrobienia babki wielkanocnej?

Przygotuj: 300g mąki przennej, 250g masła w temperaturze pokojowej, 200g cukru, 5 jajek (rozmiar M), 15g proszku do pieczenia, 75ml jasnego rumu oraz 150g kandyzowanej papaji i 150g kandyzowanego ananasa, które możesz znaleźć w naszym sklepie internetowym.

Dlaczego kandyzowane owoce powinny znaleźć się w twoich wypiekach?

Oczywiście, prócz atutów takich jak smak i wygląd, kandyzowana papaja oraz ananas zawierają wiele mikroelementów potrzebnych twojemu organizmowi. W przeciwieństwie do reszty składników, których używasz do wypieków ciast, pełnych węglowodanów i tłuszczów, kandyzowane owoce są dużo zdrowsze! Zawierają witaminy A, B1, B2, B6, C, kwas foliowy i przede wszystkim minerały takie jak wapń, magnez, potas i żelazo. Nie bój się dodać kalorycznym wypiekom odrobiny witamin!

Przepis krok po kroku.

Kandyzowane owoce przesyp do miski, zalej rumem i odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta. W większej misce, za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem i dodawaj po jednym jajku utrzymując średnie obroty. Gdy masa połączy się, dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia, teraz pozostaje jedynie wrzucić kandyzowane owoce zalane rumem. Formę z kominem posmaruj cienką warstwą oleju, przełóż do niej ciasto i przez 30 minut piecz w 180 stopniach (termoobieg). I gotowe! Szybko prawda?

Polewa czekoladowa do dekoracji!

Podczas, gdy twoje ciasto będzie w piekarniku została już tylko kwestia dekoracji. My proponujemy polewę czekoladową! Do małego garnka włóż 4 łyżki masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, następnie zacznij podgrzewać na słabym ogniu cały czas mieszając. Gdy upewnisz się, że masa jest jednolita i nie ma żadnych grudek, śmiało polej nią swoje ciasto i posyp kandyzowanymi owocami. To właśnie dzięki żywemu, soczystemu kolorowi kandyzowanej papaji i ananasa twoje ciasto przybierze niepowtarzalnego wyglądu!

Pozostaje nam tylko życzyć SMACZNEGO oraz spokojnych, wesołych Świąt Wielkanocnych!

Szczególne podziękowania dla mojej mamy, Agnieszki za udostępnienie od lat używanego przepisu na babkę oraz polewę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *