Skąd biorą się orzechy macadamia?
Macadamia to wiecznie zielone drzewo, należące do rodziny srebrnikowatych, hodowane na terenach Hawajów, Afryki południowej oraz dziko występujące w Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi. Jego kwiaty są drobne, zebrane w gęste kwiatostany, to właśnie z nich powstają owoce, których pestki znamy pod nazwą ORZECHY MACADAMIA.
Geneza nazwy macadamia?
Nazwę tę nadał botanik Walter Hill, na cześć swojego przyjaciela Johna Macadama, gdy odkrył tę roślinę w 1857 roku.
Orzechy macadamia a zdrowie?
Jądro tego orzecha składa się w 77% z tłuszczów, są to jednak tłuszcze nienasycone, potocznie nazywane „dobrymi tłuszczami” (NNKT), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i posiadające wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcz ten dostarcza nam energii, pomaga przyswajać ważne dla zdrowia witaminy oraz zapobiega ich rozkładowi. Co jeśli zaniedbamy dostarczanie kwasów tłuszczowych nienasyconych do naszego organizmu? Możemy doprowadzić do reakcji zapalnych, zmian skórnych oraz ogólnego jej wysuszenia i trudności w gojeniu się ran, a także pogorszy się stan naszych włosów i paznokci.
Jakie korzyści płyną z systematycznego jedzenia orzechów makadamii?
Orzechy te pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, zapobiegając tym samym cukrzycy, chorobie wieńcowej, miażdżycy, zawałom serca, niedokrwieniu i innym chorobą układu krążenia. Spożywając macadamię dostarczamy naszemu organizmowi potas regulujący ciśnienie, fosfor odpowiedzialny za uwapnianie kości, niacynę wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, sód i cynk.
Orzechy macadamia w kuchni?
Produkt ten charakteryzuje się delikatnym, kremowym, maślanym smakiem. Najczęściej wykorzystuje się macadamię jako składnik ciast, ciasteczek, kremów czy jako posypkę mającą nadać deserowi niepowtarzalny wygląd. Niewiele osób wie że jej smak komponuję się również z czosnkiem i anchois w potrawach na słono.
Orzechy macadamia podstawą diety?
Zapewne obiła się wam o uszy nazwa „dieta wysokotłuszczowa” albo „dieta ketogeniczna”, a może nawet sami ją praktykujecie lub macie taki zamiar. Jeśli nie, już spieszymy z wyjaśnieniem. Polega ona na ograniczeniu węglowodanów do minimum i czerpaniu energii z tłuszczów, które stanowią większość menu. Tutaj właśnie pojawia się makadamia jako urozmaicenie jadłospisu oraz źródło dobrych tłuszczów.
Jak przechowywać orzechy macadamia?
Warto wiedzieć jak wydłużyć świeżość macadamii mając na uwadze jak wysoka jest jej cena. Produkt ten niestety szybko jełczeje dlatego warto przechowywać je w chłodzie i cieniu, a co najważniejsze w szczelnym opakowaniu, które zapobiegnie utlenianiu. Właśnie dlatego kupując orzechy macadamia od Your Taste możecie być spokojni o jej przetrzymywanie. Standardem naszej marki są opakowania z szczelnym zamknięciem typu „zip-lock” dzięki którym nie będziecie musieli martwić się o smak waszych produktów.
A może teraz coś ciekawszego o orzechach macadamii?
Do waszych usług! Amerykańscy policjanci znaleźli bardziej kreatywne zastosowanie dla tych orzechów. Podczas transakcji mających na celu zdemaskowanie grup narkotykowych, pokruszona makadamia udaje kokainę.
Kliknij tutaj, aby kupić orzechy macadamia od Your Taste!
Źródło: Griel AE, Cao Y, Bagshaw DD, Cifelli AM, Holub B, Kris-Etherton PM. A macadamia nut-rich diet reduces total and LDL-cholesterol in mildly hypercholesterolemic men and women. J Nutr. 2008 Apr;138(4):761-7. doi: 10.1093/jn/138.4.761. PMID: 18356332.
Dodaj komentarz