Co to znaczy superfoods?
Superfoods, w tłumaczeniu – super żywność. Jest to umowna nazwa grupy produktów, cechujących się nadzwyczajnymi właściwościami, a ich spożywanie ma szczególnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do kategorii tej, oprócz tytułowych nasion konopi zalicza się też: jagody goji, nasiona chia, siemię lniane oraz orzechy włoskie. Produkty te również znajdziecie w naszym sklepie!
Dlaczego nasiona konopi zaliczane są do grupy superfoods?
Nasiona konopi słyną z idealnej proporcji kwasów omega-3 do kwasów omega-6, jest to szczególnie ważne, ponieważ zbyt duża ilość kwasów omega-6 sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Kwasy tłuszczowe spożywane w odpowiednich proporcjach obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, ponadto zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i powstawania zakrzepów.
Czy nasiona konopi korzystnie wpływają na nasz wygląd?
W nasionach konopi znajdziemy wiele minerałów m.in. żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez oraz witaminy, a przede wszystkim duże ilości witaminy E. Jest ona silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), redukuje nadmiar wolnych rodników w organizmie. Co za tym idzie zabezpiecza komórki przed uszkodzeniem i opóźnia procesy starzenia. Pozytywnie wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów pomagając nam zachować świeży i zdrowy wygląd!
Nasiona konopi w diecie?
Nasiona konopi stanowią dobre źródło białka ze względu na zawartość aż 10 aminokwasów! Białko to porównywalne jest do białek zwierzęcych. Nie zawiera jednak złego cholesterolu ani kwasów tłuszczowych nasyconych. Z tego powodu powinny się znaleźć w diecie każdego wegetarianina, weganina oraz sportowca.
Jak wykorzystać nasiona konopi w kuchni?
Produkt ten w smaku przypomina znany i lubiany przez wszystkich słonecznik. Z tego względu będzie idealnym dodatkiem do sałatek, pieczonych warzyw i zup w typie krem. Urozmaici też smak twojej kanapki, makaronu lub sosu. Bez wątpienia nada się również do przekąsek na słodko takich jak owsianka czy owocowy koktajl.
Kliknij tutaj, aby kupić nasiona konopi od Your Taste!
Źródło: Wang S, Zhu F, Kakuda Y. Sacha inchi (Plukenetia volubilis L.): Nutritional composition, biological activity, and uses. Food Chem. 2018 Nov 1;265:316-328. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.05.055. Epub 2018 May 29. PMID: 29884388.
Dodaj komentarz