Dziś przychodzimy do Was z fascynującymi faktami oraz korzyściami płynącymi z jedzenia orzechów brazylijskich! Te niewielkie skarby pochodzące z Amazonii są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Jak wykorzystać je w kuchni? Już spieszymy z odpowiedzią!
Orzechy brazylijskie – królowe drzew deszczowych!
Orzechy brazylijskie pochodzą z drzewa Bertholletia excelsa, które rośnie w lasach deszczowych Amazonii. Są one znane również jako “orzechy paryskie” lub “orzechy amazonki”. Te wyjątkowe orzechy mają charakterystyczny trójkątny kształt i są pokryte twardą, drewnianą skorupą, którą trzeba rozłupać, aby dostać się do smacznego miąższu.
Orzechy brazylijskie to skarbnica składników odżywczych!
Jedzenie orzechów brazylijskich dostarcza do Naszego organizmu wiele składników odżywczych, a co za tym idzie przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych!
Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają serce, mózg i układ nerwowy. Zawierają również selen który działa jako silny przeciwutleniacz, pomagając w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym oraz jest składnikiem produkcji hormonów tarczycy, co wpływa na jej prawidłowe funkcjonowanie. Oprócz selenu, orzechy te są również bogate w magnez, fosfor, miedź i cynk które pomagają utrzymać dobrą kondycję skóry i włosów. Znajdziemy w nich wysokiej jakości białko, co czyni je idealnym składnikiem diety wegetariańskiej lub wegańskiej, a błonnik w nich zawarty pomaga w regulacji trawienia i utrzymaniu zdrowej wagi.
Orzechy brazylijskie w kuchni!
Orzechy brazylijskie to wyjątkowo smaczna i odżywcza przekąska, którą można również wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Posiekane orzechy brazylijskie dodają chrupkości i charakteru różnym rodzajom sałatek, świetnie komponują się z sałatkami owocowymi, warzywnymi lub mieszankami liści. Są także doskonałym dodatkiem do musli, płatków śniadaniowych lub owsianki. Możesz dodać je do różnych wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, brownie czy muffiny. Z pewnością sprawdzą się też przy daniach wytrawnych, na przykład do przygotowania różnych sosów i past, takich jak pesto brazylijskie z dodatkiem natki pietruszki, czosnku i oliwy z oliwek lub do potraw o inspiracji orientalnej, takich jak stir-fry, curry czy sałatki z makaronem. Ponad to orzechy brazylijskie świetnie komponują się z serami, szczególnie tymi kremowymi. Można je podać jako przekąskę w towarzystwie sera lub wykorzystać do przygotowania dipu. Pamiętaj jednak, że orzechy te są kaloryczne, więc spożywaj je w umiarkowanej ilości.
Dodaj komentarz